"Desmozgenes 1" , 2002. IDEOTEH , Osijek,48 strana, za izdavača:Milan Tomas, urednik: Dubravko Mataković , predgovor: Dubravko Mataković. Kao što i sam naslov govori, ovo je samo prvi od ukupno dva dijela.Riječ je o stripovima iz junačkih vremena hrvatske povijesti 1995-97. iz pokojnog zagrebačkog tjednika Panorama , koja je ugašena pod čudnim okolnostima.Rado se prisjećam početka suradnje kada sam od tadašnjega direktora narečenoga lista dobio ponudu koju nisam mogao odbiti.I ovi stripovi prate tadašnje dnevno-političke događaje i ratne prilike , pa ih je danas teško pratiti jer obiluju luzerima koji su tada pokušavali igrati velike uloge , a danas ih se nitko ne sjeća ili ih spominje s kletvom na usnama..Album počinje strip-razgovorom koji je Darko Macan sa mnom radio 1996. godine za isto tako pokojni Homo Volans.
Prethodna
Sise
Na naslovnu
pederčine
PREDGOVOR IZDANJU : U rukama Vam je knjiga stripova koji su izlazili od 1995-1997. u zagrebačkome informativno-političko-zabavnom tjedniku Panorama, koja je iznenada, nakon niza zabranjivanja, racija i pečaćenja prostorija redakcije , na samome istjeku 1997. godine ,bez objašnjenja , prestala izlaziti.
Stripovi prate aktualne događaje umproforsko-srpskokrajinske provijencijencijencije , događaje koji su pratili ograničene vojno-redarstvene akcije Bljesak i Oluja , hrvatske predizborno-izborne aktivnosti i sve one sitno-krupne probleme koji su nas mučili u to slavno doba hrvatske povijesti i zemljopisa.
Vjerojatno se glavnih junaka opisanih događaja, mahom mediokriteta i marginalaca koji su tada pokušavali igrati velike uloge , nećete moći ni sjetiti, ali ne očajavajte , i meni s vremenom pamćenje slabi, moždane stanice prednjega režnja mozga propadaju poput loših đaka , a i spondiloza i unkartroza uzimlju maha, dok preponska kila okoštava i predstavlja opasnost nižim osobama koje se vrzmaju u vašoj blizini. Ako ste pače mlađa osoba koja se iz rodilištarsko-vrtićkih i ospićko-hripavačkih razloga ne sjeća narečenih događaja , uzalud vam je pitati starije nešto više o tome jer se ni oni ničega ne sjećaju iz već opisanih razloga , a i više vremena provode na mjerenju razine šećera,glukoze,glicerida,polipeptida i ugrušaka, na gerijatrijskom odjelu obližnje polu klinike-polu poluklinike , te su manje uz svoje unuke željne znanja o pikantnim pojedinostima iz bliske povijesti, završno s 1902.
Zbog opsežnosti , težine,zahtijevnosti i nerazumljivosti materijala, ali i objektivno-tržišnih te taktičko-tehničkih razloga , stripovi ( kojih je ukupno izašlo 79 strana ) su podijeljeni u dvije knjige .Vodeći se instinktom i uz pomoć savjetnika profesora logike na logičkome fakultetu primijenjene logike prof.dr.sci.drk. Ćeremidžije Oškoprcky , te pomoć najnovijeg računala SKLEK2-8400 na isto toliko procesorskog takta, mjereno u hercima , odnosno 8,4 gigaherca, što je danas puno, ali kada budete ovo čitali već će biti zastarjelo, materijal je podijeljen na sljedeći način: prva knjiga sadrži prvih 40 strana + bonus iznenađenje za prvih 10 400 kupaca, dok druga sadrži 39 strana + uobičajeni dodaci, reklame, kuponi igara na sreću , križaljke , poster i bista autora u prirodnoj veličini , rad naivnog kipara Joleta Drke-Hrvata , člana kolonije gubavaca «Fimoza 82» s Fimoze i predsjednika Hrvatskog odbora za zaštitu gomolja krumpira i korjena vinove loze koji neodoljivo podsjećaju na određene likove, životinje, svece,predmete i aktove ali imaju i apstraktnu likovnu naraciju ( GKIKVLKNPNOLŽSPIAIAN).
Dok se ne pojavi luksuzno, u kožu ukoričeno Regal-izdanje , neka Vam ovaj moj skromni doprinos bilježenja povijesnih događaja i čimbenika komplicira određene automatizirane pokrete , navike točno određenog vremena provođenja na veceu ili pak stvori problem s učiteljicom koja je vašem Vedranu pronašla u torbi loše fotokopije ovih stripova te ga poslala k pedagogu koji ga je potom poslao k liječniku i to k kirurgu.
U Vinkovcima , 20. studenoga 2001.godine
Intervju
hanburger